top of page

Folly Art Norg | Tanja Tamina en Paul Martijn

Folly Art Norg is een evenement in Norg waarin folly's centraal staan. Een folly is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. In het Engels betekent folly dwaasheid. Een folly heeft geen praktische functie. Folly's vertellen vaak een verhaal. Veel folly's kunnen als kunst in de openbare ruimte worden beschouwd.

Folly Art Norg is een jaarlijks evenement waarin kunstenaars, ontwerpers en architecten hun folly tonen aan publiek. De folly's worden geplaatst in en rond het natuurrijke esdorpenlandschap van Norg, in de gemeente Noordenveld in Drenthe. De hele maand augustus (2021) kunnen bezoekers 16 folly's bekijken via een wandelroute van ca. 7 km.

De Omslag

Folly De Omslag symboliseert de parasitaire houding van de mens ten aanzien van de natuur. De buitenkant is goudkleurig en verwijst naar rijkdom en ongebreidelde groei ten koste van de natuur. De driehoekige basisvorm is gebaseerd op de wereldzadenbank op Spitsbergen. De armen van de folly zijn geïnspireerd op een opengaande bloemknop.

 

De binnenkant bestaat uit een trechterachtige constructie van aan elkaar geknoopte wilgentenen. Het ontwerp nodigt de bezoeker uit om de folly te betreden en letterlijk een fysieke omslag te maken. Dit is niet per sé makkelijk. Door de steeds smaller wordende binnenkant wordt de bezoeker gedwongen om te bukken en vervolgens naar buiten te kruipen. Zo wordt de mens gewezen op wat hij werkelijk is; een dier in de natuur. De folly fungeert dus als een portaal voor transformatie. De bezoeker maakt al kruipend weer contact met de aarde.