top of page

Kunstletters #012

Kunstletters is een Belgisch kunsttijdschrift waarin de passie van het maken van beeldende kunst wordt gevangen in woord en beeld. Hij verschijnt vier keer per jaar. Het blad toont portretten van kunstenaars, kijkjes in ateliers, informatie over bijzondere trends, expo's, technieken en materialen. In de 12e editie is er aandacht besteed aan mijn werk vanuit het thema 'mijn favoriet gereedschap'. Dit is de tekst zoals deze gepubliceerd is:

Mijn favoriet gereedschap | Tanja Tamina

Een op het eerste gezicht futiel potlood dat je altijd opnieuw blijft aankopen? Een schetsboek, penseel, mes dat niet van je zijde mag wijken? We peilden naar jouw favoriet gereedschap. Tanja Tamina verraste ons met haar voorliefde voor zelfgemaakt gereedschap.

Tanja: 'Veel van mijn gereedschap maak ik zelf. Ik maak de voorwerpen van klei en gebruik ze om daar weer klei mee te bewerken. Denk bijvoorbeeld aan spatels en stempels om texturen mee te creëren. Als ik een mooie textuur vind, zoals een boombast of een groef in het wegdek, dan druk ik er klei tegen aan om zo een afdruk te maken. Door zelf gereedschappen en stempels te maken, kan ik mijn werk een unieke huid geven die mijn omgeving letterlijk weerspiegelt.

Gereedschap als motief

Bovendien maak ik gereedschappen als kunstobject. Dat heeft voor mij een symbolische waarde. Materie is voortdurend aan verandering onderhevig. Deze oneindige beweging van ontstaan en vergaan is een oerprincipe dat alles in de kosmos met elkaar verbindt. Zo heeft gereedschap de functie om materiaal te bewerken. Gereedschap zet een transformatie in gang en staat symbool voor een voortdurende beweging.

Cyclisch

Door met zelfgemaakt gereedschap te werken en omgevingstexturen te gebruiken, krijgt mijn werkwijze een cyclisch karakter. Er ontstaat een maakpatroon waarin het ene ding oplost in het andere. Dat idee vind je ook terug in mijn ruimtelijke werk. Ik maak losse objecten die ik vervolgens groepeer. Door samenstellingen te veranderen ontstaan er nieuwe verbanden tussen de objecten. Mijn tekeningen zijn schetsen voor ruimtelijk werk, maar het ruimtelijke werk teken ik ook na of ik maak er foto's van die ik verwerk in collages. Zo beïnvloeden gereedschap, omgeving en het werk elkaar als bij een natuurlijke kringloop.'

Zie voor meer informatie over Kunstletters:

https://www.kunstwerkt.be/kunstletters

 

Tanja Tamina © 2021

bottom of page