top of page

Mandala #1

Dit werk is gebaseerd op de mandala. Mandala’s zijn kortgezegd een visuele representatie van de kosmos. Ze symboliseren de eenheid van de kosmos en de cyclische aard van het leven. Een mandala bestaat in de basis meestal uit een cirkel die geplaatst is in een vierkant. Deze vorm bestaat dan uit verschillende secties die vanuit het middelpunt lijken te ontspruiten volgens een symmetrische, patroonmatige opbouw.

Het werk is gebaseerd op de grondgedachte van de mandala en op het cirkelvormige patroon, zonder dat het een cirkel voorstelt. De objecten zijn gerangschikt op een langwerpig stuk vilt van 330 x 45 cm. Het werk bestaat uit drie delen waarin de objecten min of meer gelijk gerangschikt zijn en zich in vormrijm herhalen. Zodoende ontstaat er een rondlopende kijklijn waarin materialen, texturen, kleuren en vormen elkaar opvolgen. Deze meanderende beweging symboliseert de stoffelijke metamorfose; het oerprincipe dat alles in de kosmos met elkaar verbindt. Bekijk hier de video.

Het werk is gemaakt van klei, zeeklei, koud porselein, verf, goudpapier, plastic, glas, spiegel, verf, papier, aluminiumfolie, garen en lak.

Tanja Tamina © 2021

bottom of page